skip to main content
MedDex Wick —szirup
.

MedDex Wick —szirup

Száraz köhögés csillapítása

Száraz köhögés? Akár 15 perc múlva vége.
Vény nélkül kapható gyógyszer
Egy gyors köhögéscsillapító - amikor csak Önnek szüksége van rá

Már a száraz köhögés tüneteinek kezdetekor szüksége van köhögéscsillapítóra. A MedDex Wick Syrup egyesíti a gyorsan ható köhögéscsillapító dextrometorfán összetevőt a méz kellemes érzetével.

Javallat:
Csillapítja a közönséges megfázás tüneteit:
Száraz köhögés Száraz köhögés
Kiszerelés
120 ml
Adagolás
Adagolás és alkalmazás
Használat előtt fel kell rázni.

14 év feletti serdülőkorúak és felnőttek adagja 15 ml (a mérőpohár jelzései alapján) (20 mg dextrometorfán-hidrobromidnak felel meg) naponta háromszor;
a maximális napi adag 45 ml (60 mg dextrometorfán-hidrobromidnak felel meg).

Önkezelés esetén a készítmény maximum 3-5 napig alkalmazható!
Orvosi rendelvény esetén a MedDex Wick 20mg/15ml méz ízű szirup kizárólag az orvos utasításai szerint alkalmazható.

Terápiás javallatok
Száraz, irritáló, improduktív köhögés kezelésére.

Egyéb Wick termékek használata esetén a helyes adagoláshoz olvassa el ezt a címkét
Más Wick termékekkel való egyidejű alkalmazás esetén olvassa el az alábbiakat.
Egyéb információk
Különleges tárolási előírások
Legfeljebb 25°C-on tárolandó.

Felhasználhatósági időtartam
3 év.

Felhasználhatósági időtartam felbontás után: 3 hónap

Csomagolás típusa és kiszerelése

15 ml, 30 ml, 100 ml-es, 120 ml-es, 180 ml-es, 240 ml-es üvegben, gyermekbiztos kupakkal.
Nem feltétlenül mindegyik kiszerelés kerül kereskedelmi forgalomba.
Összetevők
GYÓGYSZERFORMA
Szirup

MINŐSÉGI ÉS MENNYISÉGI ÖSSZETÉTEL
15 ml szirup összetétele: 20 mg dextrometorfán-hidrobromid
Segédanyagok felsorolása


Szacharóz, propilénglikol, 96%-os etanol, méz, nátrium-citrát-dihidrát, vízmentes citromsav, karmellóz-nátrium, polietilén-oxid, makrogol-sztearát 2000, nátrium-benzoát, aroma, szacharin nátrium, tisztított víz.
FARMAKOLÓGIAI TULAJDONSÁGOK
Farmakodinámiás tulajdonságok

Farmakoterápiás csoport: köhögéscsillapítók
ATC kód: R05DA09

A dextrometorfán-hidrobromid a levorfanol 3-metoxi-származéka. Köhögéscsillapító hatású, de terápiás adagokban nincs fájdalomcsillapító, légzésdeprimáló, illetve pszichomimetikus aktivitása, és csupán enyhe függőséget okozó hatással rendelkezik.
A teljesen szintetikus D-izomer egyáltalán nem tartalmazza az opiátszerű hatású L-izomert. A ciliáris aktivitást a dextrometorfán-hidrobromid terápiás adagban nem gátolja.

Farmakokinetikai tulajdonságok

A dextrometorfán-hidrobromid szájon át történő bevételt követően gyorsan felszívódik. A maximális plazmaszint két órán belül alakul ki.
A dextrometorfán a májban metabolizálódik („first-pass” effektus). Az alapvető lépések az oxidatív O- és N-demetiláció, majd azt követően konjugáció. A fő aktív metabolit a dextrorfán. Emellett (+)-3-metoxi-morfinán és (+)-3-hidroxi-morfinán is képződik. A dextrometorfán nem metabolizálódik morfinná, kodeinné vagy más opiáttá, illetve sem in vitro, sem in vivo nem racemizálódik az opiátszerű hatással rendelkező balra forgató levometorfánná.
Az oxidatív metabolizmus genetikai polimorfizmusa (debrizokvin típus) 5-10%. Ennek eredményeként szájon át történő alkalmazást követően a veséken keresztül 48 órán belül kiválasztott frakció a bevett dózis 20-86%-a között változik. A szabad vagy konjugált metabolitok visszanyerhetőek a vizeletből, és az aktív metabolitnak mindössze kis része választódik ki változatlan formában. Kevesebb, mint 1% található meg a székletben. A plazmaeliminációs felezési idő 1,2-2,2 óra, de kóros anyagcsere (polimorfizmus) esetén akár a 45 órát is elérheti.
A hatás a szájon át történő bevétel után 15-30 perccel jelentkezik, a hatástartam pedig körülbelül 3-6 óra.

A preklinikai biztonságossági vizsgálatok eredményei

Krónikus toxicitás / szubkrónikus toxicitás
Kutyákkal és patkányokkal végzett szubkrónikus és krónikus toxicitásvizsgálatok nem igazoltak a hatóanyaggal összefüggő toxikus hatásokat.

Mutagenitás és karcinogenitás
A dextrometorfán-hidrobromid mutagenitásával kapcsolatban elvégzett bakteriális teszt negatív volt. A szerkezetileg rokon hatóanyagokkal elvégzett in vitro és in vivo vizsgálatok nem igazoltak klinikailag releváns genetikai toxicitást. A daganatkeltő hatással kapcsolatban nem állnak rendelkezésre hosszú távú állatkísérletes vizsgálatok.

Reprodukciós toxicitás

A patkányokkal elvégzett embriotoxicitási, peri/posztnatális toxicitási és fertilitási vizsgálatok egészen 50 mg/kg/nap dózisig negatívak voltak.
Figyelmeztetések
Nemkívánatos hatások, mellékhatások
A nemkívánatos hatások előfordulási gyakoriságát az alábbi kategóriákba soroljuk:
Nagyon gyakori: (≥ 1/10)
Gyakori: (≥1/100 – <1/10)
Nem gyakori: (≥1/1 000 – <1/100)
Ritka: (≥1/10 000 – <1/1000)

Nagyon ritka: (<1/10,000)
Nem ismert (a rendelkezésre álló adatokból nem állapítható meg).

Immunrendszeri betegségek és tünetek:
Nagyon ritka: túlérzékenységi reakciók.

Idegrendszeri betegségek és tünetek:
Nem gyakori: enyhe fáradtságérzés, szédülés
Nagyon ritka: álmosság, hallucinációk; abúzus esetén függőség kialakulása.

Emésztőrendszeri betegségek és tünetek:
Nem gyakori: hányinger, emésztőrendszeri problémák, hányás.


Túladagolás
Tíznél több adag bevétele a következő tüneteket idézheti elő: izgatottság, szédülés, légzésdepresszió, hallucinációk, a tudat beszűkülése, vérnyomásesés, tachycardia, megnövekedett izomtónus és ataxia.

Szükség esetén intenzív orvosi megfigyelés és tüneti terápia alkalmazandó.
Antagonistaként naloxon alkalmazható


Gyógyszerkölcsönhatások és egyéb interakciók
Más központi idegrendszeri szedatív hatású gyógyszerrel történő egyidejű alkalmazása a hatások kölcsönös felerősödéséhez vezethet.

Előzőleg vagy egyidejűleg MAO-gátló típusú antidepresszánsokkal kezelt betegeknél szerotonin-szindróma alakulhat ki a következő tünetekkel: hyperthermia, hidegrázás, pszichés zavarok, például izgatott állapotok és zavartság, valamint a légzési és keringési funkciók változásai. Hasonló tüneteket észleltek egy antibiotikum, a linezolid egyidejű alkalmazása esetén is.

Olyan gyógyszerkészítmények egyidejű alkalmazása, amelyek gátolják a máj citokróm P 450-2D6 enzimrendszerét, és ezáltal a dextrometorfán metabolizmusát (különösen az amiodaron, kinidin, fluoxetin, haloperidol, paroxetin, propafenon, tioridazin, cimetidin és ritonavir), a dextrometorfán koncentrációjának emelkedéséhez vezethet.
Ez az információ vonatkozhat a készítmény bevételét közvetlenül megelőzően alkalmazott gyógyszerekre is.

A MedDex Wick 20mg/15ml méz ízű szirup egyidejű alkalmazása nyákoldókkal (köptető köhögéscsillapító gyógyszerekkel) a legyengült köhögési reflex miatt a nyák veszélyes mértékű felhalmozódásához vezethet.

A további alkoholbevitel kerülendő.

Egyes gyógyszerek (pl. bizonyos vérnyomáscsökkentők az ún. ACE-gátlók) köhögést válthatnak ki.
Ezen gyógyszerek alkalmazása esetén a betegtájékoztató jelzi, hogy köhögéscsillapító alkalmazása előtt beszélni kell a kezelőorvossal.

Különleges figyelmeztetések és az alkalmazással kapcsolatos óvintézkedések
A készítmény az alábbi esetekben kizárólag az előnyök és kockázatok alapos mérlegelése után alkalmazható:
- csökkent májfunkció


Jelentős nyáktermelődéssel járó produktív köhögés esetén a MedDex Wick 20mg/15ml méz ízű sziruppal történő köhögéscsillapító kezelés kizárólag az előny-kockázat gondos mérlegelése után, különös körültekintéssel végezhető.


A krónikus köhögés az asthma bronchiale korai tünete lehet. A MedDex Wick 20mg/15ml méz ízű szirup, ezért nem javasolt az ilyen köhögés csillapítására, különösen gyermekeknél


A dextrometorfán esetében fennáll az enyhe hozzászokás lehetősége. Hosszú távú használat esetén tolerancia, valamint pszichés és fizikai dependencia alakulhat ki, ezért kábítószer-használatra vagy gyógyszerfüggőségre hajlamos betegeknek a MedDex Wick 20mg/15ml méz ízű szirup csak rövid ideig, és nagyon szoros orvosi felügyelet mellett adható.


A MedDex Wick 20mg/15ml méz ízű szirup csak rövid időtartamú kezelésre, és nagyon szoros orvosi felügyelet mellett alkalmazható.

Ritkán előforduló örökletes fruktóz-intoleranciában, glükóz-galaktóz, malabszorpcióban, vagy szacharóz-izomaltáz hiányban szenvedő betegek nem alkalmazhatják a MedDex Wick 20mg/15ml méz ízű szirupot.

15 ml szirup 5,5 g szacharózt (cukrot) tartalmaz, ami körülbelül 0,54 szénhidrátegységnek (CH-egység) felel meg. Ezt cukorbetegeknél figyelembe kell venni.
15 ml szirup 1,3 mmol (30 mg) nátriumot tartalmaz. Ellenőrzött nátriumtartalmú (nátrium-/sószegény) diéta esetén ezt figyelembe kell venni.

Ez a készítmény 5 térfogatszázalék alkoholt tartalmaz. Az adagolási utasítások betartása esetén 0,63 g alkoholt tartalmaz adagonként (15 ml-enként). Ez egészségügyi kockázatot jelent többek között a következő esetekben: májbetegség, alkoholizmus, epilepszia, organikus agyi megbetegedés, terhesség, szoptató nőknél és gyermekeknél, valamint egyéb gyógyszerek hatását gyengítheti vagy felerősítheti.

Ellenjavallatok
A dextrometorfán-hidrobromiddal vagy a készítmény bármely segédanyagával szembeni túlérzékenység.
Asthma bronchiale, krónikus obstruktív tüdőbetegség (krónikus bronchitis és emphysema), pneumonia, légzési elégtelenség, légzésdepresszió.
gyermekek számára 14 éves kor alatt
MAO-gátlók egyidejű alkalmazása vagy MAO-gátló terápia elhagyását követő 14 napon belüli alkalmazás.

A készítmény hatásai a gépjárművezetéshez és gépek kezeléséhez szükséges képességekre
Ez a gyógyszer esetenként még az utasítások szerinti alkalmazás esetén is enyhe fáradtságot okozhat, és ezáltal olyan mértékben megváltoztathatja a reakciókészséget, hogy az hátrányosan befolyásolja a gépjárművezetéshez és a gépek kezeléséhez szükséges képességeket. Ez még nagyobb mértékben érvényesül, ha alkohollal vagy egyéb, a reakcióképességet rontó gyógyszerekkel együtt használják.

Termékenység, terhesség és szoptatás
Korlátozott betegszámú csoportban elvégzett epidemiológiai vizsgálatok eredményei eddig nem igazolták, hogy a születés előtt dextrometorfánnak kitett gyermekeknél megnövekedne a rendellenességek gyakorisága; a dextrometorfán alkalmazásának ideje és időtartama azonban nincs kellően dokumentálva.
A reproduktív toxicitással foglalkozó állatkísérletek nem igazolták a dextrometorfán esetében emberre vonatkozó potenciális kockázatokat.
A dextrometorfán nagy adagban, akár rövid ideig tartó alkalmazás esetén is, légzésdepressziót okozhat az újszülöttben, ezért ez a gyógyszer terhesség esetén csak az előnyök és kockázatok alapos mérlegelése alapján, és kizárólag kivételes esetekben alkalmazható.

Nem végeztek vizsgálatokat azzal kapcsolatban, hogy a dextrometorfán átkerül-e az anyatejbe. Mivel a csecsemőre gyakorolt légzésdepresszív hatása nem zárható ki, a dextrometorfán a szoptatás ideje alatt csak az előnyök és a kockázatok körültekintő mérlegelése után szedhető.

Kérdése van? Hívja a Wick-et: 06-1-288-6400

Csomagolási információk letöltése a termékhez.

Adobe® Reader® letöltése Adobe® Reader® letöltése.
   A. MÁRKAÉRTÉK (BRAND EQUITY)
Mi a Wick?
A Wick a Procter & Gamble gyógyszertári készítményeinek, megfázás és köhögés kategóriájába tartozó márkája.
Mi a Procter & Gamble?
A P&G egy fogyasztási cikkeket gyártó világvállalat, mely több mint 180 országban van jelen, és hozzávetőlegesen 127.000 alkalmazottat foglalkoztat 80-nál is több országban. A P&G termékei három fő értékesítési csoportba sorolhatók: szépségápolás, háztartási szerek és gyógyítás/egészségmegőrzés. A vállalat termékpalettáján több mint 250 megbízható, minőségi, vezető pozícióban lévő márka található, köztük olyan, akár 23 milliárd dolláros forgalmú márkák, mint az Ariel®, Tide®, Fairy®, Blend-a-med®, Pampers®, Always®, Pantene®, Head & Shoulders®, Wella®, Olay®, Gillette®, Braun® és a Duracell®.
Milyen egyéb termékeket gyárt még a Procter & Gamble?
A Procter & Gamble széles termékpalettáján több mint 250 megbízható, vezető márka található, köztük olyan, akár 23 milliárd dolláros forgalmú készítmények, mint az Ariel®, Tide®, Fairy®, Blend-a-med®, Pampers®, Always®, Pantene®, Head & Shoulders®, Wella®, Olay®, Gillette®, Braun® és a Duracell®.

   B. A TERMÉK HATÉKONYSÁGA
       a. TECHNOLÓGIA
Milyen a termék külső megjelenése?
A MedDex Wick szirup 120 ml kiszerelésekben, gyermekbiztos kupakkal ellátott üvegben kapható.
Nem feltétlenül mindegyik kiszerelés kerül kereskedelmi forgalomba.
A gyógyszer és a betegtájékoztató papírdobozban van összecsomagolva.
Milyen gyógyszer a MedDex Wick szirup?
A MedDex Wick szirup száraz, irritáló, improduktív (köpet nélküli) köhögés kezelésére használható.

       b. A KÉSZÍTMÉNY JÓTÉKONY HATÁSA
Milyen ízben kapható a MedDex Wick szirup?
A MedDex Wick szirup mézízű (5% valódi mézet tartalmaz)

Milyen betegség esetén alkalmazzam a MedDex Wick szirupot?
A MedDex Wick szirup száraz, irritáló, improduktív (köpet nélküli) köhögés kezelésére használható.

Lásd még a „C. Egészség és Biztonság” szekciót.

Hogyan alkalmazzam a MedDex Wick szirupot?
Használat előtt rázza fel az üveget. Ha az orvos másképpen nem rendeli, a szokásos adag 14 év feletti serdülőkorúak és felnőttek számára naponta 3x 15 ml (a mérőpohár jelzésének megfelelően). A maximális napi adag 45 ml.

Önkezelés esetén a készítmény maximum 3-5 napig alkalmazható!
Orvosi rendelvény esetén a MedDex Wick 20mg/15ml méz ízű szirup kizárólag az orvos utasításai szerint alkalmazható.

A mérőpoharat használat után öblítse el.

Az üveg gyermekbiztos kupakkal van ellátva.
Nyomja le a gyermekbiztos kupakot és ezzel egyidejűleg fordítsa el a nyíl által jelzett irányba Használat után a kupak a szokásos módon visszatekerhető az üvegre.


Az adagolásért lásd még az Egészség és Biztonság – A készítmény biztonságossága (C.a.) szekciót.
Ne lépje túl a javasolt dózist!

Miben tér el a MedDex Wick szopogató tabletta a MedDex Wick sziruptól?
A két gyógyszer hasonló módon fejti ki a hatását: a bennük lévő dextrometorfán hatóanyag csillapítja a száraz köhögést. A készítmények kiszerelése, a bevétel módja, és néhány összetevő azonban eltérő. Az adagolás szintén különbözik a két szer esetén. Az adagolási útmutatót az egyes készítményekhez mellékelt Betegtájékoztatóban találja.
   C. EGÉSZSÉG ÉS BIZTONSÁG
       a. A KÉSZÍTMÉNY BIZTONSÁGOSSÁGA
Hogyan kell helyesen adagolni a MedDex Wick szirupot? Adagolás:
14 év feletti serdülőkorúak és felnőttek számára naponta 3x 15 ml (a mérőpohár jelzései alapján) (20 mg dextrometorfán-hidrobromidnak megfelelő); a maximális napi adag 45 ml (60 mg dextrometorfán-hidrobromidnak megfelelő)

A MedDex Wick 20mg/15ml méz ízű szirup orvosi javallat nélkül maximum 3-5 napig szedhető!
Amennyiben orvosi rendelvényre alkalmazza, kizárólag az orvos utasításainak megfelelően szedje a MedDex Wick szirupot.
Ne lépje túl a javasolt dózist

Az alkalmazás módja
A mérést a mérőpohár jelzései alapján végezze. A gyógyszer kizárólag szájon át szedhető!
A kezelés időtartama
A MedDex Wick 20mg/15ml méz ízű szirup orvosi javallat nélkül maximum 3-5 napig szedhető!
Amennyiben orvosi rendelvényre alkalmazza, kizárólag az orvos utasításainak megfelelően szedje a MedDex Wick szirupot.

Ne lépje túl a javasolt dózist

Használhatom-e a MedDex Wick méz ízű szopogató tablettát egyéb gyógyszerek mellett?
Más központi idegrendszeri szedatív hatású gyógyszerrel történő egyidejű alkalmazása a hatások kölcsönös felerősödéséhez vezethet.

Előzőleg vagy egyidejűleg MAO-gátló típusú antidepresszánsokkal kezelt betegeknél szerotonin-szindróma alakulhat ki a következő tünetekkel: hyperthermia, hidegrázás, pszichés zavarok, például izgatott állapotok és zavartság, valamint a légzési és keringési funkciók változásai. Hasonló tüneteket észleltek egy antibiotikum, a linezolid egyidejű alkalmazása esetén is.

Olyan gyógyszerkészítmények egyidejű alkalmazása, amelyek gátolják a máj citokróm P 450-2D6 enzimrendszerét, és ezáltal a dextrometorfán metabolizmusát (különösen az amiodaron, kinidin, fluoxetin, haloperidol, paroxetin, propafenon, tioridazin, cimetidin és ritonavir), a dextrometorfán koncentrációjának emelkedéséhez vezethet.
Ez az információ vonatkozhat a készítmény bevételét közvetlenül megelőzően alkalmazott gyógyszerekre is.

A MedDex Wick 20mg/15ml méz ízű szirup egyidejű alkalmazása nyákoldókkal (köptető köhögéscsillapító gyógyszerekkel) a legyengült köhögési reflex miatt a nyák veszélyes mértékű felhalmozódásához vezethet.

A további alkoholbevitel kerülendő.

Egyes gyógyszerek (pl. bizonyos vérnyomáscsökkentők az ún. ACE-gátlók) köhögést válthatnak ki.
Ezen gyógyszerek alkalmazása esetén a betegtájékoztató jelzi, hogy köhögéscsillapító alkalmazása előtt beszélni kell a kezelőorvossal.

Alkalmazhatom-e a MedDex Wick készítményt, ha gépjárművet vezetek vagy gépeket kezelek?
Ez a gyógyszer esetenként még az utasítások szerinti alkalmazás esetén is okozhat enyhe fáradtságot, és ezáltal olyan mértékben megváltoztathatja a reakciókészséget, hogy az hátrányosan befolyásolja a gépjárművezetéshez és a gépek kezeléséhez szükséges képességeket. Ez még nagyobb mértékben érvényesül, ha a gyógyszert alkohollal vagy egyéb, a reakcióképességet rontó gyógyszerekkel együtt használják

      a. A KÉSZÍTMÉNY BIZTONSÁGOSSÁGÁNAK VIZSGÁLATA
A készítmény az alábbi esetekben kizárólag az előnyök és kockázatok alapos mérlegelése után alkalmazható:
-    csökkent májfunkció

Jelentős nyáktermelődéssel járó produktív köhögés esetén a MedDex Wick 20mg/15ml méz ízű sziruppal történő köhögéscsillapító kezelés kizárólag az előny-kockázat gondos mérlegelése után, különös körültekintéssel végezhető.

A krónikus köhögés az asthma bronchiale korai tünete lehet. A MedDex Wick 20mg/15ml méz ízű szirup, ezért nem javasolt az ilyen köhögés csillapítására, különösen gyermekeknél.

A dextrometorfán esetében fennáll az enyhe hozzászokás lehetősége. Hosszú távú használat esetén tolerancia, valamint pszichés és fizikai dependencia alakulhat ki, ezért kábítószer-használatra vagy gyógyszerfüggőségre hajlamos betegeknek a MedDex Wick 20mg/15ml méz ízű szirup csak rövid ideig, és nagyon szoros orvosi felügyelet mellett adható.

A MedDex Wick 20mg/15ml méz ízű szirup csak rövid időtartamú kezelésre, és nagyon szoros orvosi felügyelet mellett alkalmazható.

Ritkán előforduló örökletes fruktóz-intoleranciában, glükóz-galaktóz, malabszorpcióban, vagy szacharóz-izomaltáz hiányban szenvedő betegek nem alkalmazhatják a MedDex Wick 20mg/15ml méz ízű szirupot.
15 ml szirup 5,5 g szacharózt (cukrot) tartalmaz, ami körülbelül 0,54 szénhidrátegységnek (CH-egység) felel meg. Ezt cukorbetegeknél figyelembe kell venni.
15 ml szirup 1,3 mmol (30 mg) nátriumot tartalmaz. Ellenőrzött nátriumtartalmú (nátrium-/sószegény) diéta esetén ezt figyelembe kell venni.

Ez a készítmény 5 térfogatszázalék alkoholt tartalmaz. Az adagolási utasítások betartása esetén 0,63 g alkoholt tartalmaz adagonként (15 ml-enként). Ez egészségügyi kockázatot jelent többek között a következő esetekben: májbetegség, alkoholizmus, epilepszia, organikus agyi megbetegedés, terhesség, szoptató nőknél és gyermekeknél, valamint egyéb gyógyszerek hatását gyengítheti vagy felerősítheti.
      b. A KÉSZÍTMÉNY ALKALMAZÁSÁVAL ÖSSZEFÜGGÉSBEN ÁLLÓ EGÉSZSÉGÜGYI KÖRÜLMÉNYEK

Orvoshoz kell-e fordulnom azért, hogy használhassam a MedDex Wick szirupot?
Nem, nem szükséges orvoshoz fordulni a MedDex Wick szirup alkalmazásához. A MedDex Wick szirup egy olyan gyógyszer, mely a száraz köhögés tüneti kezelésére alkalmas orvosi konzultáció nélkül is.

Azonban ne alkalmazza a MedDex Wick szirup:

 • 14 éves kor alatti gyermekeknél
 • ha allergiás (túlérzékeny) a dextrometorfánra vagy a MedDex Wick szirup egyéb összetevőjére;
 • ha Ön tüdőasztmában, krónikus elzáródásos tüdőbetegségben (krónikus hörghurut és tüdőtágulat), tüdőgyulladásban szenved, légzési problémája (légzésdepresszió), légzési elégtelensége van;
 • egyes hangulatjavító gyógyszerek (MAO-gátlók) MedDex Wick-kel történő egyidejű alkalmazása vagy ilyen terápia elhagyását követő 14 napon belüli alkalmazás esetén.
Orvosi javaslat szükséges a készítmény alkalmazása előtt, ha az alábbiak közül bármelyik pont vonatkozik Önre:
 • ha Önnek károsodott a májműködése
 • jelentős nyákképződéssel járó köhögés esetén
 • krónikus köhögés (a tüdőasztma korai tünete lehet)
 • gyógyszerrel való visszaélésre vagy gyógyszerfüggőségre hajlamos betegeknél
 • Ez a készítmény 5 térfogatszázalék alkoholt tartalmaz. Az adagolási utasítások betartása esetén 0,63 g alkoholt tartalmaz adagonként (15 ml-enként). Ez egészségügyi kockázatot jelent többek között a következő esetekben: májbetegség, alkoholizmus, epilepszia, organikus agyi megbetegedés, terhesség, szoptató nőknél és gyermekeknél
Fontos információk az alkalmazást megelőzően:

 • 15 ml szirup 5,5 g szacharózt (cukrot) tartalmaz, ami körülbelül 0,54 szénhidrátegységnek (CH-egység) felel meg. Ha cukorbeteg diétán van, ezt figyelembe kell vennie.
 • 15 ml szirup 1,3 mmol (30 mg) nátriumot tartalmaz. Ha Önnek sószegény diétát kell tartania, ezt figyelembe kell vennie.
További információért lásd a Betegtájékoztatót.
Lásd még a Kérdések és Feleletek alább olvasható „Mikor ne alkalmazzam a MedDex Wick szirupot” szekcióját.

Mikor ne alkalmazzam a MedDex Wick méz ízű szopogató tablettát:
   - Ne alkalmazza 14 éves kor alatti gyermekeknél;

   - Ne alkalmazza, ha allergiás (túlérzékeny) a dextrometorfánra vagy a MedDex Wick szirup egyéb összetevőjére

   - Ne alkalmazza, ha Ön tüdőasztmában, krónikus elzáródásos tüdőbetegségben (krónikus hörghurut és tüdőtágulat), tüdőgyulladásban szenved, légzési problémája (légzésdepresszió), légzési elégtelensége van

   - Ne alkalmazza, ha Önt MAO-gátló típusú antidepresszánsokkal kezelik, vagy ilyen kezelésben részesült 14 napon belül

   - Ne alkalmazza, ha Ön örökletes fruktóz-intoleranciában, glükóz-galaktóz felszívódási zavarban, ill. szacharáz-izomaltáz elégtelenségben szenved.

Orvosi javaslat szükséges a készítmény alkalmazása előtt, ha az alábbiak közül bármelyik pont vonatkozik Önre:

 • ha Önnek károsodott a májműködése
 • jelentős nyákképződéssel járó köhögés esetén
 • krónikus köhögés (a tüdőasztma korai tünete lehet)
 • gyógyszerrel való visszaélésre vagy gyógyszerfüggőségre hajlamos betegeknél
 • Ez a készítmény 5 térfogatszázalék alkoholt tartalmaz. Az adagolási utasítások betartása esetén 0,63 g alkoholt tartalmaz adagonként (15 ml-enként). Ez egészségügyi kockázatot jelent többek között a következő esetekben: májbetegség, alkoholizmus, epilepszia, organikus agyi megbetegedés, terhesség, szoptató nőknél és gyermekeknél
Fontos információk az alkalmazást megelőzően:

 • 15 ml szirup 5,5 g szacharózt (cukrot) tartalmaz, ami körülbelül 0,54 szénhidrátegységnek (CH-egység) felel meg. Ha cukorbeteg diétán van, ezt figyelembe kell vennie.
 • 15 ml szirup 1,3 mmol (30 mg) nátriumot tartalmaz. Ha Önnek sószegény diétát kell tartania, ezt figyelembe kell vennie.
A készítmény egyéb gyógyszerek hatását gyengítheti vagy felerősítheti.

Ellenjavallatok
   - A dextrometorfán-hidrobromiddal vagy a készítmény bármely segédanyagával szembeni túlérzékenység.    - Asthma bronchiale, krónikus obstruktív tüdőbetegség (krónikus bronchitis és emphysema), pneumonia, légzési elégtelenség, légzésdepresszió.    - gyermekek számára 14 éves kor alatt    - MAO-gátlók egyidejű alkalmazása vagy MAO-gátló terápia elhagyását követő 14 napon belüli alkalmazás.

Ha bármilyen oknál fogva azt érzi, hogy az Ön által szedett készítmény nem megfelelő Önnek, vagy jelenlegi egészségi állapotának, haladéktalanul forduljon orvoshoz.

Melyek a MedDex Wick szirup mellékhatásai?
Ha bármilyen szokatlan reakciót észlel a készítmény alkalmazása során, ne szedje tovább a MedDex Wick szirupot, és haladéktalanul kérje ki orvosa tanácsát.

Mellékhatások ritkán fordulnak elő. Lehetséges azonban, hogy allergiás reakció alakul ki valamelyik összetevővel szemben, és ilyenkor orvoshoz kell fordulni.

A mellékhatások előfordulási gyakoriságát a következő kategóriák szerint adjuk meg:
Nagyon gyakori: 10 kezelt személyből egynél több esetben fordul elő
Gyakori: 100 kezelt személyből 1-10 esetben fordul elő
Nem gyakori: 1000 kezelt személyből 1-10 esetben fordul elő
Ritka: 10 000 kezelt személyből 1-10 esetben fordul elő
Nagyon ritka: 10 000 kezelt személyből egynél kevesebb esetben fordul elő
Nem ismert: A rendelkezésre álló adatok alapján a gyakoriság nem határozható meg.

Immunrendszeri betegségek és tünetek
Nagyon ritka: túlérzékenységi reakciók.

Idegrendszeri betegségek és tünetek
Nem gyakori: enyhe fáradtságérzés, szédülés.
Nagyon ritka: álmosság, hallucinációk; visszaélés esetén függőség kialakulása.

Emésztőrendszeri betegségek és tünetek
Nem gyakori: hányinger, emésztőrendszeri problémák, hányás.


Mellékhatások ritkán fordulnak elő, azonban ha bármilyen szokatlan reakciót észlel a készítmény alkalmazása során, ne szedje tovább a MedDex Wick szirupot, és haladéktalanul forduljon orvoshoz


Lásd még a „Mit tegyek, ha allergiás reakciót tapasztalok?” kérdést.

Mit tegyek, ha allergiás reakciót tapasztalok?
Ha bármilyen szokatlan, aggasztó mellékhatást vagy allergiás reakciót tapasztal, kérje ki erről orvosa véleményét. Ezekben az esetekben a MedDex Wick szirup alkalmazását haladéktalanul hagyja abba.

Mit tegyek, ha olyan mellékhatást tapasztalok, amely nincs feltüntetve a MedDex Wick szirup betegtájékoztatójában?
Ha olyan mellékhatást tapasztal, mely nem szerepel a készítmény betegtájékoztatójában, tájékoztassa erről kezelőorvosát vagy gyógyszerészét.

Szedhetik-e a készítményt cukorbetegek (diabéteszes betegek)?
Cukorbetegség esetén fontos információ lehet, hogy 15 ml szirup 5,5 g szacharózt (cukrot) tartalmaz, ami körülbelül 0,54 szénhidrátegységnek (CH-egység) felel meg.

Bevehetem-e a MedDex Wick szirupot bizonyos ételekkel vagy italokkal együtt?
A gyógyszer bevételét az adagolási útmutató szerint kell végezni.
A gyógyszerszedés ideje alatt az alkoholfogyasztás nem ajánlott.

Használhatom-e a MedDex Wick készítményt a terhesség ideje alatt?
Korlátozott betegszámú csoportban elvégzett epidemiológiai vizsgálatok eredményei eddig nem igazolták, hogy a születés előtt dextrometorfánnak kitett gyermekeknél megnövekedne a rendellenességek gyakorisága; a dextrometorfán alkalmazásának ideje és időtartama azonban nincs kellően dokumentálva.

A reproduktív toxicitással foglalkozó állatkísérletek nem igazolták a dextrometorfán esetében emberre vonatkozó potenciális kockázatokat.

A dextrometorfán nagy adagban, akár rövid ideig tartó alkalmazás esetén is, légzésdepressziót okozhat az újszülöttben, ezért ez a gyógyszer terhesség esetén csak az előnyök és kockázatok alapos mérlegelése alapján, és kizárólag kivételes esetekben alkalmazható.

Nem végeztek vizsgálatokat azzal kapcsolatban, hogy a dextrometorfán átkerül-e az anyatejbe. Mivel a csecsemőre gyakorolt légzésdepresszív hatása nem zárható ki, a dextrometorfán a szoptatás ideje alatt csak az előnyök és a kockázatok körültekintő mérlegelése után szedhető. (lásd még a "Lehetséges mellékhatások” c. részt)

Használhatom-e a MedDex Wick készítményt a szoptatás időszaka alatt?
Korlátozott betegszámú csoportban elvégzett epidemiológiai vizsgálatok eredményei eddig nem igazolták, hogy a születés előtt dextrometorfánnak kitett gyermekeknél megnövekedne a rendellenességek gyakorisága; a dextrometorfán alkalmazásának ideje és időtartama azonban nincs kellően dokumentálva.

A reproduktív toxicitással foglalkozó állatkísérletek nem igazolták a dextrometorfán esetében emberre vonatkozó potenciális kockázatokat.

A dextrometorfán nagy adagban, akár rövid ideig tartó alkalmazás esetén is, légzésdepressziót okozhat az újszülöttben, ezért ez a gyógyszer terhesség esetén csak az előnyök és kockázatok alapos mérlegelése alapján, és kizárólag kivételes esetekben alkalmazható.

Nem végeztek vizsgálatokat azzal kapcsolatban, hogy a dextrometorfán átkerül-e az anyatejbe. Mivel a csecsemőre gyakorolt légzésdepresszív hatása nem zárható ki, a dextrometorfán a szoptatás ideje alatt csak az előnyök és a kockázatok körültekintő mérlegelése után szedhető. (lásd még a "Lehetséges mellékhatások” c. részt).

      c. A KÉSZÍTMÉNY HELYTELEN ALKALMAZÁSA
Mit tegyek, ha véletlenül nagyobb dózist vettem be a MedDex Wick készítményből?
Előírásszerű alkalmazás esetén valószínűtlen, hogy túladagolásos tünetek forduljanak elő. Azonban mint más gyógyszeres kezelés esetén, a MedDex Wick szirup alkalmazása során is megfelelő gondossággal járjon el, és előzetesen alaposan olvassa át a Betegtájékoztatót. Azonnal kérjen orvosi segítséget, ha úgy véli, hogy véletlenül az előírtnál többet vett be a gyógyszerből, még abban az esetben is, ha nem érzi magát rosszul.

Tíznél több adag bevétele a következő tüneteket idézheti elő: izgatottság, szédülés, légzésdepresszió, hallucinációk, a tudat beszűkülése, vérnyomásesés, tachycardia, megnövekedett izomtónus és ataxia.
Szükség esetén intenzív orvosi megfigyelés és tüneti terápia alkalmazandó. Antagonistaként naloxon alkalmazható.

A fent említett túladagolásos tünetek esetén rendkívül fontos, hogy azonnal kérjen orvosi segítséget.
   D. A KÉSZÍTMÉNY KISZERELÉSE
      a. A KÉSZÍTMÉNY ÖSSZETEVŐI
Milyen hatóanyag van a MedDex Wick szirupban?
A MedDex Wick szirup az alábbi hatóanyagokat tartalmazza:
20 mg dextrometorfán-hidrobromid 15 milliliterenként

Milyen egyéb összetevők találhatók a MedDex Wick szirupban?
A MedDex Wick szirup a hatóanyagon kívül az alábbi összetevőket tartalmazza:

Szacharóz, propilénglikol, 96%-os etanol, méz, nátrium-citrát-dihidrát, vízmentes citromsav, karmellóz-nátrium, polietilén-oxid, makrogol-sztearát 2000, nátrium-benzoát, aroma, szacharin nátrium, tisztított víz.

A készítmény 5 térfogatszázalék alkoholt, szacharózt, nátrium sókat és (a mézben lévő) invert cukrot tartalmaz. Használat előtt olvassa el a Betegtájékoztatót.

Mennyi mézet tartalmaz a MedDex Wick szirup?
A MedDex Wick szirup 5% valódi mézet tartalmaz.

Ha MedDex Wick szirupot szedek, az olyan, mintha csak mézet ennék?
Nem, mert a MedDex Wick szirup dextrometorfán hatóanyagot is tartalmaz, ami egy köhögéscsillapító.
Megjegyzés: A méz nem hatóanyaga, csak segédanyaga a készítménynek.

Alkalmas-e a gyógyszer vegánok számára?
A MedDex Wick szirup valódi mézet tartalmaz, ezért alkalmazása vegánok számára nem feltétlenül megfelelő választás.

Tartalmaz-e alkoholt a MedDex Wick szirup?
Igen, a MedDex Wick szirup 5 térfogatszázalék alkoholt tartalmaz. Egy 15 ml-es adagban hozzávetőlegesen 0,63 g alkohol található.

Tartalmaz-e a MedDex Wick szirup cukrot?
Igen, a MedDex Wick szirup tartalmaz cukrot. A cukortartalom a szaharózból és a termék méztartalmából ered. 15 ml szirup 5,5 g szacharózt (cukrot) tartalmaz, ami körülbelül 0,54 szénhidrátegységnek (CH-egység) felel meg.

Valódi mézet tartalmaz a MedDex Wick szirup ?
A MedDex Wick szirupban valódi méz van, melyet méhek készítettek az összegyűjtött nektárból.
Megjegyzés: A méz nem hatóanyaga, csak segédanyaga a készítménynek.

A MedDex Wick szirup csupán köhögéscsillapításra alkalmas?
Igen, a gyógyszert kifejezetten arra tervezték, hogy enyhítse, csillapítsa a megfázáshoz társuló száraz köhögést.

       b. A KÉSZÍTMÉNY CSOMAGOLÁSA
Hogyan tudom letekerni a gyermekbiztos kupakot?
Nyomja le a gyermekbiztos kupakot és ezzel egyidejűleg fordítsa el a nyíl által jelzett irányba Használat után a kupak a szokásos módon visszatekerhető az üvegre.

      c. KÖRNYEZETRE GYAKOROLT HATÁS
Nincsenek különleges előírások.
      d. A KÉSZÍTMÉNY GYÁRTÁSA, TÁROLÁSA ÉS STABILITÁSA
Ki forgalmazza a MedDex Wick 20mg/15ml méz ízű szirupot?
A forgalomba hozatali engedély jogosultja a Wick Pharma, Zweigniederlassung der Procter & Gamble GmbH,
Sulzbacher Str. 40-50,
D-65824 Schwalbach am Taunus,
Németország.

Forgalmazó:
Teva Magyarország Zrt., 1074 Budapest, Rákóczi út 70-72.

Hogyan tároljam a készítményt?
25°C alatti hőmérsékleten tárolja. A készítmény a gyártástól számított 3 évig használható fel.
A dobozon feltüntetett lejárati idő után ne alkalmazza a készítményt. A gyógyszer gyermekektől elzárva tartandó!

Hogyan semmisíthetem meg a MedDex Wick szirupot, ha már lejárt a felhasználhatósági ideje?
A gyógyszereket nem szabad a szennyvízzel vagy a háztartási hulladékkal együtt megsemmisíteni. Ha nem tudja, mit kell tennie, kérjen tanácsot gyógyszerészétől.

Hol vásárolhatom meg a MedDex Wick szirupot?
A MedDex Wick szirup a gyógyszertárakban és a gyógyszert is árusító üzletekben vásárolható meg.
Válassza ki tüneteit
Keresse meg az Önnek megfelelő terméket.
Find a Store
Bezárás