skip to main content
Treat_Article

Mennyire ismeri a vény

nélkül kapható gyógyszereket?

Sok különböző megfázás és influenza elleni gyógyszer van. A köhögés elleni gyógyszerektől a torokfájás elleni sprayig és az orrnyálkahártya-duzzanatot csökkentő orrcseppig a megfázás és influenza minden tünetére használhatók. De ha orra folyik, tüsszög, köhög, fájdalmai vannak, orrdugulása és láza van, akkor is azt szeretné, hogy tünetei enyhüljenek és a megszokott módon élhesse életét. Honnan tudhatja meg, hogy mely vény nélküli megfázás elleni gyógyszerek megfelelőek Önnek, különösen a megfázás és influenza szezonja alatt?

 

Íme, egy rövid lista a leggyakoribb hatóanyagokról és arról, hogy ezek miképpen segíthetnek tünetei kezelésében.

Antipyreticumok (lázcsillapítók)
A lázat vény nélkül kapható lázcsillapítókkal lehet kezelni, például aspirinnel, acetaminophennel és nemszteroid gyulladáscsökkentő gyógyszerekkel (NSAID-ok), például ibuprofennel. Az antipyreticumok a lázat a szervezetben levő vegyi anyagok blokkolásával csökkentik, amelyek fájdalmat és magas hőmérsékletet okoznak.

Az acetaminophen és az NSAID-ok elsődleges antipyreticumok, amelyeket a láz otthoni kezelésére használják.1

Antitussivumok (köhögéscsillapítók)
Az antitussivumok (köhögéscsillapítók) szabályozzák vagy megszüntetik a köhögést és a legjobb gyógyszerek a improduktív köhögésre. A dextrometorfán a leggyakoribb vény nélküli szájon át szedhető antitussivum. A mentol, a kámfor és az eukaliptusz gyakori vény nélküli lokális antitussivumok. Ezek a gyógyszerek központilag hatnak a medullára az agyban a köhögési küszöb növelésére.1

Köptetőszerek
A nyálkát köptetőszerekkel lehet szabályozni, ami megváltoztatja a légzőrendszer váladékainak jellegét és növeli a köpet mennyiségét. Ezek a legjobb gyógyszerek a hurutos köhögésre, amelyek eltávolítják a vékony váladékot a tüdőkből, habár kissé nehezen.

A guaifenesin (gliceril-guajakolát), például, ami néhány nappali megfázás elleni gyógyszer összetételében megtalálható, az egyetlen FDA által jóváhagyott köptetőszer. Lazítja és vékonyítja az alsó légutak váladékait, a száraz köhögést hurutos köhögéssé alakítja. Az adagolási formák magukba foglalják a szájon át adható folyadékokat, szirupokat és a gyorsan ható és nyújtott hatású tablettákat.1

Dekongesztánsok
Az orrdugulás szájon át adható dekongesztánsokkal (pszeudoefedrin és fenilefrin ) kezelhető, például azokkal, amelyek számos folyékony és tabletta formájú megfázás elleni gyógyszerben megtalálhatók, valamint lokális (pl. intranasalis) dekongesztánsokkal (oximetazolin), például azokkal, amelyek az orrspraykben találhatók. Az adrenerg receptorok serkentésével és ezáltal a véredények összehúzásával, a dekongesztánsok korlátozzák az orr vérellátását, csökkentve a sinusokban levő vér mennyiségét és a nyálkás izzadást.1

Antihisztaminok
Két típusú antihisztamin van: első generációs (nyugtató) és második generációs (nem nyugtató). Az első generációs antihisztaminok, például azok, amelyek az éjszakai megfázás és influenza elleni gyógyszerekben találhatók, csillapítják a tüsszentést és orrfolyást, míg a második generációs antihisztaminok nem. Az első generációs antihisztaminok alkalmasabbak a megfázás tüneteinek kezelésére.1

Az antihisztamin-dekongesztáns kombinációkat gyakran használják a közönséges megfázás tünetei, például az orrfolyás, orrdugulás és tüsszentés kezelésére. Az antihisztamin difenhidramin is egy elismert antitussivum, ami csillapítja a közönséges megfázással társuló köhögést. Az egészségügyi szakembereknek nem szabad elfelejteniük, hogy valószínűleg csak első generációs antihisztaminokat tartalmazó kombinációk rendelkeznek ezekkel a jótékony hatásokkal.1 A megfázás tüneteinek kezelésére használt egyéb antihisztaminok, a difenhidramin mellett, a doxilamin-szukcinát, klórfeniramin és triprolidin-klorid.

A tüneteire megfelelő típusú vény nélküli megfázás vagy influenza elleni gyógyszer kiválasztása segítheti immunrendszerét a megfázás vagy influenza vírus elleni küzdelemben. Alvással és megfelelő étrenddel képes lesz hamar visszatérni a munkába, és élni megszokott életét.

1
American Pharmacists Association®, Nurse Practitioner Healthcare Foundation, American Academy of Physician Assistants. Self-Care for Fever, Cough, Cold, and Allergy. OTC Advisor: Advancing Patient Self-Care. 2007.
Tovább olvasna? Tekintse meg a kapcsolódó cikkeket
Nézze meg a kapcsolódó Wick termékeket